Résidence Sens du Sud

Torgny, la petite Provence Belge

Helemaal in het uiterste zuiden van België ligt het schilderachtige Torgny, dat vanwege die bevoorrechte ligging ‘Le Méridional' wordt genoemd. Torgny kreeg de officiële titel ‘een van de mooiste dorpen van Wallonië' mee, maar is veel meer dan dat. Door de bescherming van de Ardennen en de ligging op de Zuidelijke rug van de derde cuesta geniet het van een microklimaat dat weerspiegeld wordt in de hele sfeer van het dorp en zijn omgeving die verrassend zuiders is. Het wordt omringd door wijngaarden (Torgny produceert zijn eigen wijnen die u op verschillende plaatsen kan degusteren), loofbossen, orchideeën en andere fauna en flora die nergens anders in de Benelux te vinden zijn. De kalk- en mergelgrond nemen de warmte daarenboven snel op en houden die lang vast, wat aan de vegetatie te merken is. En ook de huizen met hun typische Romeinse daken en gele steen, afkomstig van de nabijgelegen steengroeve (nu een natuurpark), stralen de warmte van het Zuiden uit. Heel anders dan de grauwe leisteen van de Ardennen die nochtans zo dichtbij zijn. Daarom kreeg Torgny de vleiende bijnaam ‘ La Provence Belge'.

In La Provence Belge ademt alles de nabijheid van Frankrijk. Torgny is gelegen in het dal van het prachtige riviertje de Chiers dat kilometers lang de natuurlijke grens vormt met de zo aanwezige zuiderbuur. Langs de Chiers is het heerlijk wandelen of joggen.

Dat allemaal maakt een onvergetelijk stukje exotisme net binnen Belgische landsgrenzen. Een lang bewaarde parel, die zich pas nu toeristisch begint te ontwikkelen.

De Gaume

Torgny ‘ Le Méridional' ligt in het ‘ pays de Gaume', het zuidelijke stuk van Belgisch Lotharingen. Een streek die, beschermd door de Ardennen, op zich al bekend staat voor haar milde klimaat. U zult merken, als u uit het noorden komt, dat er een aanzienlijk temperatuurverschil is. En dat op een afstand van een paar kilometer. En ook de verandering van het landschap zal u meteen opvallen als u vanuit de wouden van Bouillon naar beneden komt, waar de zacht glooiende heuvels die een bijna Toscaanse sfeer uitademen zich wat loom voor u uitstrekken. Het Pays de Gaume is boven alles een ideaal wandel- en fietsgebied.

De schilderachtige ‘ douce Gaume' is een totaal andere streek dan de ruige en rotsachtige Ardennen en de Gaumezen zijn dan ook een totaal ander volk dan de Ardennezen. Ze zullen u dat ook op alle mogelijke manieren duidelijk proberen te maken. In tegenstelling tot de Ardense naaldwouden bestaat het grootste deel van het uitgestrekte Gaumese woud uit een gevarieerd aanbod van vele soorten loofbomen en coniferen.

Door de zachtheid van het klimaat is de sfeer in de dorpen en de mentaliteit van de bevolking ook helemaal anders. Gaumezen zijn trots op hun gastvrijheid en ‘ easy way of living'. En natuurlijk op hun typische keuken en de streekproducten die het milde klimaat met zich meebrengt. Elk jaar, op de derde zondag van juli, is er een groot ‘fête artisanal' waarbij onder andere die streekproducten op grote schaal aan het publiek worden voorgesteld.

Op enkele kilometer van Torgny ligt Virton, de kleine maar bruisende hoofdstad van de Gaume. Restaurants, kroegen, winkels, een oude binnenstad en andere bezienswaardigheden waarvan het Gaumese Museum het belangrijkste is, genoeg.

Torgny
Agenda
Schrijfcursus
Home
Gastenboek